Priset går till en kvinna

Kvinnorna i näringslivet börjar tröttna. En majoritet kan nu tänka sig kvotering för att uppnå mer jämställdhet i näringslivet, skriver Camilla Wagner och Anna Körnung från Veckans Affärer i en debattartikel i Aftonbladet i dag.

Jag ser gärna fler kvinnor i näringslivet. Har inget emot kvotering, men inte bara för att några få kvinnor ska få mer egen makt. Vi behöver fler kvinnor som tar beslut om löner och villkor för de anställda. Vi behöver fler kvinnor som tar de strategiska besluten om produkter och tjänster.

Tänk er om halva Volvoledningen varit kvinnor. Hur skulle de ha påverkat produktionen? Kanske skulle utvecklingen av miljöbilar gått fortare, eftersom kvinnor har ett kartlagt större intresse för miljön.

Eller om kvinnor med sina erfarenheter suttit på halva mediemakten. Då kanske vi hade läst helt andra nyheter?  Tänk er om hälften av de som styr över försäkringsbolag, vårdföretag, banker och livsmedelskedjor varit kvinnor. Vilka tjänster hade vi fått då?

Wagner och Körnung tycker egentligen inte att det är viktigt med kvinnliga chefer. De tycker inte att det är kvinnligheten företagen behöver utan kompetensen. De har helt rätt, kvinnor ska inte väljas bort bara för att de är just kvinnor.

Men jag tror att de behövs i bolagsstyrelserna även därför att de är just kvinnor. 

I kväll kommer jag att delta när Veckans Affärer utser Sveriges 125 mäktigaste kvinnor. Jag kommer att dela ut pris till årets mäktigaste opinionsbildare. Jag kan inte avslöja vem hon är ännu, men hon är en kvinna som ser det manliga maktspelet just därför att hon själv är – kvinna.

Eva Franchell

 

Senaste inläggen