Sansa dig Bäckström

Det vilar en omisskännlig doft av gammaldags partron över Urban Bäckströms inhopp i avtalsrörelsen. Tonen går inte att ta miste på. När de fackliga organisationerna uppmanas ”sansa sig” och anklagas för ”högt uppskruvat tonläge” är det riktigt, gammalt klassförakt som lyser igenom.

Om Bäckström varit vilken Danderydsbo som helst hade det kanske inte spelat så stor roll. På sina håll dröjer det demokratiska genombrottet.

Men nu är Bäckström inte vilken överklassherre som helst. Han leder den organisation som samordnar arbetsgivarnas intressen på den svenska arbetsmarknaden. Och han påverkar den pågående avtalsrörelsen.

Det gör Bäckström till den kanske farligaste mannen i landet.

Får Bäckströms vägrarlinje styra innebär det nämligen ett slut på det samförstånd som präglat avtalsförhandlingarna det senaste årtiondet. Det skulle också innebära slutet för den ordning som sagt att det är den internationellt konkurrensutsatta industrin som ska avgöra löneutrymmet.

Hur stora skador det skulle innebära för svensk ekonomi är omöjligt att överblicka. Men de borde i alla fall räcka för att få Bäckström att ”sansa sig”.

Ingvar Persson

Senaste inläggen