Liberaldemokraterna överraskar

I den pågående brittiska valrörelsen hade man i veckan sin första partiledardebatt i TV. Det här är första gången någonsin som en sådan hålls i Storbritannien. I Sverige är vi vana vid att se partiledarna debattera varandra i TV-studios men i Storbritannien har det varit kontroversiellt: kritiserats för att kommersialisera politiken och göra valrörelsen alltför lik ett amerikanskt presidentval.

Den stora skrällen i veckans debatt blev att Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg gjorde oerhört bra ifrån sig. På grund av det brittiska majoritetsvalsystemet hamnar detta parti i kläm mellan Labour och de Konservativa, men tack vare TV-debatten började plötsligt Liberaldemokraterna rusa fram i mätningarna. En mätning visade dem till och med som största parti. Detta är emellertid inte en lika dramatisk sak som det kan verka.

Ett valresultat där de konservativa får 31, Liberaldemokraterna 29 och Labour 27 (som mätningarna ungefär visar) skulle i det brittiska valsystemet innebära att Labour får 274 platser i parlamentet, de konservativa 245 och Liberaldemokraterna 100. Med andra ord skulle uppdraget att bilda en koalitionsregering i första hand gå till Gordon Brown och i andra hand till David Cameron. Av ganska förståeliga skäl är frågan om att reformera valsystemet något som diskuteras mycket i Storbritannien.

Det enda man kan säga nu är att fältet är helt öppet inför valet om tre veckor. Ett val som alla för ett halvår sedan självklart trodde skulle vinnas av de konservativa. 

Här finns Martin Kettle från The Guardians analys av själva debatten och här BBCs genomgång av mätningarna. 

 

Senaste inläggen