Reinfeldt kan hålla sig för skatt

Knappt hade Fredrik Reinfeldts osande kommentar om bensinskatten hunnit dunsta förrän de rödgröna slog till med ett förlag om en inkomstskattehöjning. Därtill sade Mona Sahlin i SVT:s Rapport på onsdagskvällen att det vid ett regeringsskifte även blir ett återinförande av förmögenhetsskatten.

Särskilt nya var de beskeden ändå inte. De ligger helt i linje med vad som tidigare sagts. Det blir en mer detaljrik presentation på måndag när de tre partierna lägger fram sin gemensamma ekonomiska motion.

Men klart tycks vara att förvärvsavdraget, det så kallade jobbavdraget, skall trappas ner för dem som har en månadsinkomst på 40 000 kronor och mer. Vid inkomstnivån 80 000 skrotas skattereduktionen helt.

Det behövs pengar till välfärdens kärnområden. Om detta råder det rätt så stor enighet, enligt den opinionsundersökning som de rödgröna lät genomföra förra sommaren. Hela 65 procent höll med om påståendet att kommuner och landsting ska få större resurser till skola och vård, ”även om det kräver högre skatter”. 25 procent höll inte med.

Säkerligen kan flertalet väljare också hålla med om att det vore det utmärkt med en politik som nu kan minska de klyftor som Anders Borg hävdar måste vidgas ytterligare för att kanske krympa i en obestämd framtid.

”Skattechock”, sade Reinfeldt.

Verklighetsanpassning är ett sannare ord.

Senaste inläggen