Danskt larm om PKK

Roj TV, en kurdisk tv-kanal med huvudkontor i Köpenhamn, anklagas just nu för samröre med PKK, en organisation som är terroriststämplad av EU och USA. Danska Berlingske Tidende har i helgen fört fram fotobevis på hur kanalledningen hälsar på barnsoldater i PKK. Samtidigt undersöker polisen huruvida det finns en ekonomisk koppling mellan PKK och tv-kanalen. Debatten går nu het i Danmark om landet bör slänga ut Roj TV eller inte. Rösterna höjs mot den danska justitieministern Lars Barfoed, som vill att saken undersöks ytterligare innan man tar beslut i frågan.

I de kurdiska delarna av Turkiet är Roj TV kanalen alla tittar på, även om inhemska alternativ finns. Detta av den enkla anledningen att Roj TV kan rapportera om saker som turkisk-kurdiska kanaler inte vågar eller har möjlighet att sända. Det troligaste är också att det inte är PKK som finansierar kanalen utan dess tittare, åtminstone har insamlingar för att säkra Roj TVs överlevnad organiserats vid flera tillfällen runt om i Europa och i Turkiet. Danmark är under stor press från Turkiet att stänga ner tv-stationen, inte minst för att behålla sina relationer inom Nato.

Såväl terrordåd som systemet med barnsoldater ska naturligtvis fördömas, men i slutändan kommer den här debatten att handla om någonting annat: den blinda kampen mot terrorism. I stället för att titta på vad det faktiskt är kanalen sänder, oroar sig de danska politikerna över landets förhållande till EU, Turkiet och USA. Roj TV är av betydelse för många kurder, i Turkiet och utanför landet. Inte för att de älskar våld utanför att de vill ha nyheter om vad som händer i deras del av världen. 

Karin Bromander

Senaste inläggen