Dystert om vargen

Det är svårt att inte känna oro efter att först ha lyssnat till radioprogrammet Kaliber och sedan sett SVT:s Dokument Inifrån. Det handlar om vargen, eller egentligen om varghat. I Kaliber beskrevs hur länstyrelsens viltbevakare, statliga tjänstemän, hotas och utsätts för sabotage. ”Systemhotande” säger länspolismästaren i Dalarna, Sten-Olov Hellberg.

I Dokument Inifrån hävdar journalisten Peter Andersson att han kan redovisa ett organiserat nätverk för illegal jakt på varg. Gift, nattliga patruller och illegala vapen används för att handgripligen sabotera rovdjurspolitiken, och förfölja vargarna.

”Ett väpnat uppror” säger en av de maskerade tjuvjägarna i programmet, tvärsäker på att han företräder något slags ”tyst majoritet”. Det fattiga ordförrådet till trots lät det definitivt systemhotande.

Uppgifterna om en omfattande illegal jakt är inte nya. Det finns knappast någon annan viltstam som är bättre kartlagd än den svenska vargstammen, och forskarna har länge hävdat att djuren försvinner utan att lämna några spår. Tjuvjakt är den rimligaste förklaringen.

Det som är nytt är organisationen, och det reaktionära pratet om uppror och motståndsrörelse.

För vid sidan av de biologiska konsekvenserna är det ju just detta debatten om rovdjuren och i synnerhet vargen handlar om. Om respekten för systemet. Om respekten för andra människor, och kanske om klyftor som gör att många, på ömse sidor om stridslinjen, inte längre vill lyssna till motståndarna.

Det finns skäl för landsbygdens känsla av vanmakt, men frågan är om vargen verkligen är ett. Och oavsett vilket är varken gift, illegala vapen eller hot mot tjänsteman en väg till större förståelse.

Regeringens nya rovdjurspolitik – med bland annat en reglerad jakt på varg – skulle gjuta olja på vågorna. Jakt på varg, men också inplantering av djur för att undvika inavel. Ett försök att skapa en liten men livskraftig vargstam. Mer djurparkstänkande än viltvård kanske, men ändå.

Nu har allt havererat för miljöminister Carlgren. Naturvårdsorganisationerna vill stoppa jakten i europeiska domstolar. Befolkningen i de delar av landet där vargen finns är inte precis överlyckliga över tanken på inplanterade vargar, och dessutom har det visat sig svårt att hitta lämpliga djur. Och ska vi tro Dokument Inifrån:s tjuvjägare fortsätter det illegala dödandet.

I dag är rovdjursfrågan mer infekterad än någonsin, vargens framtid lika osäker som alltid och landsbygden till råga på allt utskämd av dessa självutnämnda ”upprorsmän”.

Det är sannerligen ett dystert facit, inte bara för vargen.

Ingvar Persson

Senaste inläggen