Hemligt kontrakt på Karolinska

Nu inför Stockholms läns landsting total privatisering. Skattebetalarna får inte ens veta vad pengarna går till.

När nya Karolinska sjukhuset byggs lägger landstinget hela projektet i byggbolaget Skanskas händer. Bolaget var enda anbudsgivare och utan konkurrens får man nu sköta bygge, finansiering och drift. Prissättningen blir därefter, notan kan sluta på runt 20 miljarder på 25 år.

Oppositionslandstingsrådet Ilija Batljan menar att det är mellan 5-9 miljarder för mycket. Men han får inte offentliggöra kontraktet – själva beviset – eftersom det sekretessbelagts av den borgerliga majoriteten. Nu har Ilija Batljan en doktorsexamen i nationalekonomi, han är dessutom expert på sociala beräkningar, så det är klart att han har rätt. Men skattebetalarna har också rätt att få svart på vitt.
Affären kräver full insyn, den borgerliga majoriteten måste genast häva hemligstämpeln på kontraktet om Karolinska. 

Eva Franchell

Senaste inläggen