Kampanj i Bethnal Green and Bow

GetAttachment-2.aspx.jpegJag är i London för att bevaka valet och har ägnat förmiddagen åt att knacka en sådär 100 dörrar i Bow West med Labours lokala fullmäktigeledamot Joshua Pecks.

Bethnal Green and Bow är ett traditionellt arbetarklassområde med en stor minoritet från Bangladesh. Valkretsen blev nationellt berömd efter att den kontroversielle politikern George Galloway bildade partiet Respect och med ett högt tonläge och motstånd mot kriget i Irak lyckades bli vald till parlamentet 2005. Idag är han knappast den populäraste killen i området. Snarast är han det stora argumentet för folk att rösta Labour. När någon vi pratar med är skeptisk till Gordon Brown uppmanas vi att ge dem ”the Galloway squeeze” dvs tala om vikten att hålla Galloway borta. Folk är oerhört upprörda för att han inte har brytt sig om människorna i valkretsen, knappt satt sin fot där eller ens i parlamentet, där han deltagit vid knappt 7 procent av omröstningarna…. Istället har han tjänat stora pengar på andra uppdrag och bla varit med i Big Brother. 

 Vi ger oss ut bland de gula slitna tegelhusen med kandidaten uppklädd i sin bästa kostym (det går hem hos de äldre damerna…) och jag får ansvar för väljarlistorna och att dirigera folk till rätt dörr. Labouraktivister kommer att knacka dessa dörrar tre gånger under dagen för att se till att folk går och röstar. Josh kan förnamnet på nästan hälften av dem vi träffar (en av fördelarna med det brittiska valsystemet) och min uppgift blir att fylla i vilken tid de planerar att röstar. Då kommer de få ett nytt besök av andra aktivister.

Labourpartiet har varit runt i dessa områden i månader och Josh är särskilt nöjd med att ha lyckats övertyga ett helt kvarter att byta från Liberaldemokraterna till Labour. Kampanjen är välorganiserad och idealistisk som lokala kampanjer brukar vara. Politiker som Josh arbetar gratis (och arbetar oerhört mycket). Skillnaden mot de parlamentsledamöter som förra året avslöjades fuska med ersättningar för oerhörda summor är slående.

Labour är ganska säkra på att vinna Bethnal Green and Bow även nationellt, men inget är säkert förrän in på småtimmarna i natt. Det här valet kommer att bli jämt. 

GetAttachment-1.aspx.jpeg

 

Senaste inläggen