I elfte timmen

Alliansregeringens stora idé på arbetsmarknadspolitikens område – jobbcoacherna – har kanske inte blivit någon riktig succé. För ett år sedan kunde Aftonbladet avslöja både humbugterapi och handpåläggning. Och när kontrakten i början av sommaren skulle förlängas konstaterade Arbetsförmedlingen att två tredjedelar av de arbetslösa som fått en coach fortfarande var arbetslösa tre månader efter coachernas insatser.

Ingen kan anklaga vår regering för att överge sina käpphästar i första taget. Att resultaten inte övertygar spelar ingen roll.

I dag lovar näringsminister Maud Olofsson en ny miljard för att expandera systemet. Fler ungdomar ska erbjudas en kombination av personlig hejaklack och syokonsulent. Nu ska dessutom coacherna söka upp de arbetslösa.

– För en som blir arbetslös så är tidiga insatser A och O, säger näringsministern.

Med tanke på att ungdomsarbetslösheten är rekordhög är det hög tid för den insikten, med tre och en halv vecka till valet.

Alliansregeringens stora idé på arbetsmarknadspolitikens område – jobbcoacherna – har kanske inte blivit någon riktig succé. För ett år sedan kunde Aftonbladet avslöja både humbugterapi och handpåläggning. Och när kontrakten i början av sommaren skulle förlängas konstaterade Arbetsförmedlingen att två tredjedelar av de arbetslösa fortfarande inte hade ett jobb tre månader efter coachernas insatser.

Ingen kan dock anklaga vår regering för att överge sina käpphästar i första taget.

Nu lovar näringsminister Maud Olofsson en ny miljard för att expandera systemet. Fler ungdomar ska erbjudas en kombination av personlig hejaklack och syokonsulent, och det är ingen idé att försöka hålla sig undan för coacherna ska dessutom söka upp de arbetslösa.

– För en som blir arbetslös så är tidiga insatser A och O, säger näringsministern.

Det är bra att Olofsson inser det nu, med tre och en halv vecka till valet. Men med tanke på den rekordstora ungdomsarbetslösheten borde kanske insikten kommit tidigare.

Och ännu bättre vore det om hon drog slutsatsen att landets unga behöver få jobb, och inte bara coachning.

Ingvar Persson

 

 
Senaste inläggen