Klyftorna ökar visst, Reinfeldt!

Fredrik Reinfeldt stod i TV4 nyss och hävdade att klyftorna inte har ökat under hans tid vid makten. Statsministern hänvisade till ginikoefficienten (ett mått på inkomstspridning) och hävdade att den har minskat under hans tid vid makten: alltså har klyftorna inte ökat!

Så här ser det i själva verket ut:

Inkomstskillnaderna har ökat under hela 1990-talet. Efter år 2000 vände de tillbaka för att åren 2004-2007 åter bli större. Inkomstskillnaderna 2007 var de högsta som uppmätts sedan SCB påbörjade sina mätningar. 2008 minskade dock inkomstspridningen precis som Fredrik Reinfeldt påpekade. Världen drabbades av den värsta finanskrisen sedan 1930-talet. I Sverige krympte exempelvis de 100 rikastes förmögenhetssumma med nästan en tredjedel år 2008. Inkomstspridningena minskade men det berodde på börsen – inte på Reinfeldt.

Så, vad har regeringen Reinfeldt själva gjort? De har ökat klyftorna. De nedersta 25 procenten fortsatte bli reellt sett fattigare mellan 2006 och 2008. Andelen med låg ekonomisk standard har ökat i alla typer av hushåll, men mest för ensamstående med barn.

De 20 procent av befolkningen som har den allra lägsta disponibla inkomsten, deras inkomster har minskat de senaste åren, (även i absoluta tal). Alla andras inkomster har ökat och ökningarna är procentuellt sett större ju högre inkomst man har (för alla utom de allra rikaste 10 procenten). Pengar har alltså tagits ur fickan på de 20 procent fattigaste och gått till alla oss andra, enligt SCB:s beräkningar.

För den som vill se det diagrammet och några till på ett överskådligt sätt rekommenderas den här sammanställningen.

 

 

 

 

Senaste inläggen