Old boys i valspurten

I dag valspurtar socialdemokraterna på Stockholms central. Och det är inte vilken laguppställning som helst Mona Sahlin anför. Tillsammans med partiledaren finns LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin vars svaga genomslag i valrörelsen skapat frågor om förhållandet mellan arbetarrörelsens två grenar.

Där finns dessutom Sahlins företrädare, Göran Persson, som ju hittills skapat fler problem än han löst för kampanjledningen på Sveavägen.

Men det är inte nog med det. Vid sidan av Sahlin, Lundby Wedin och Persson kommer den ännu tidigare partiledaren Ingvar Carlsson och – hör och häpna – förre LO-ordföranden Bertil Jonsson att finnas på plats för att värva röster.

Det är inte svårt att genomskåda symboliken. Så här i elfte timmen finns det inte längre plats för en massa prat om förnyelse och förändring. Nu är det grunderna som gäller, och den socialdemokratiska grunden handlar om att partiet framgångsrikt fört Sverige genom större delen av 1900-talet.

Det välfärdssamhälle vi svenskar älskar är en socialdemokratis skapelse, som moderaterna alltid velat riva ner.

Det är ett enkelt budskap, men inte dåligt. För hur illa moderaterna än tycker om att det sägs så handlar valet om framtiden för just det välfärdssamhället.

Om det behövs ett veteranlag för att förklara den saken må det vara hänt.

Ingvar Persson

Senaste inläggen