Befriade ur underjorden
Det har gått 70 dagar sedan San José-gruvan i Chile kollapsade. Då trodde ingen att de 33 gruvarbetarna som stängdes in 600 meter ner i berget skulle se ljuset igen.
I dag hissa de upp till ytan, om den specialkonstruerade hissen fungerar och det nya borrschaktet håller. Där väntar familjer och anhöriga, men också en nation och en hel värld.
Ett mirakel, om sådana förekommer i vår tid.
Det finns andra fantastiska berättelser om räddningsaktioner. Som när 120 instängda kinesiska gruvarbetare i april kunde befrias ur en översvämmad gruva i Wangjialing.
Men den gången handlade det om dagar, inte månader.
Det är omöjligt att inte gripas av berättelsen om gruvarbetarna som suttit instängda, dömda att bli kvar i berget.
Det är oundvikligt att fångas av den sammanhållning och moral som fått arbetarna att klara månaderna där nere, eller att dela glädjen med anhöriga och den chilenska nationen.
För faktum är ju att det är räddningen, inte olyckan, som gör att San José-gruvan i dag skapar rubriker världen över. Olyckor där arbetare – inte sällan i gruvor – dödas tillhör dessvärre den vardag som för det mesta passerar som notiser.
Så var det i mars när Reuter kunde rapportera om hundratals döda i en olaglig guldgruva i Sierra Leone. Så var det i april när den allvarligaste gruvolyckan i USA på 25 år dödade 29 gruvarbetare, och i juni när 70 arbetare fångades efter en explosion i en colombiansk kolgruva.
Och så är det nästan alltid när någon av de tusentals årliga olyckorna i den kinesiska gruvindustrin blir kända för omvärlden. Enligt officiella siffror dödas årligen omkring 3000 arbetare i kinesiska gruvor.
Notiser alltså, precis som andra berättelser om arbetsvillkor i andra delar av världen. Berättelser om förtyck av fackligt aktiva i Latinamerika, om giftiga arbetsprocesser och barnarbete i Sydasien eller om rovdrift på människor i Kina eller Vietnam.
Notiser, som det blir när händelser inträffar långt bort utan att riktigt beröra oss. Det är som om globaliseringen inte inträffat på riktigt.
Men just i dag är ändå väldens blickar riktade mot 33 chilenska gruvarbetare, och mot deras familjer. Och glädjen över miraklet i San José-gruvan har inga gränser.
Ingvar Persson