Det finns fler vägar

Det är klart att det finns något uppgivet över oppositionens budgetpresentation direkt efter ett val. Det handlar trots allt om precis den politik som väljarna förkastat.

Dagens föreställning av de rödgröna utgör inget undantag. Förslagen från valrörelsen kommer inte att genomföras. De kan glömmas som en fotnot i riksdagstrycket. Sådan är minoritetens lott.

Ändå är förslagen viktiga. Precis som en gång Carl Bildt har Fredrik Reinfeldt gjort allt för att framställa sin och Anders Borgs politik som den enda möjliga, den enda vägen.

Oppositionens uppgift är att ställa ställa sig på den vägen och peka åt ett annat håll. Och framför allt handlar det om konkreta frågor.

Som utförsäljningen av sjukhusen och den fortsatta privatiseringen av sjukvården. Räkna med att det kan bli en av framtidens stora stridsämnen när klyftorna växer.

Som sjukförsäkringen, där regeringen försöker trixa sig förbi konsekvenserna men där grunden – utförsäkringen av sjuka – finns kvar.

Som resurserna till välfärden, där regeringens skattesänkningar till sist kommer att urholka möjligheterna att driva vård, skola och omsorg.

Det finns trots allt fler vägar att gå.

Ingvar Persson

Senaste inläggen