Alliansen och SD hemlighåller bidragen

Alliansen gör upp med Sverigedemokraterna. Centerpartiet och Folkpartiet ger efter för moderater och sverigedemokrater om partibidragen. Det står klart efter torsdagens överläggningar i Konstitutionsutskottet, meddelar TT. Det innebär att partibidragen förblir hemliga. Ingen kommer att få veta vem som finansierar Moderaterna, ingen kommer att få veta vilka krafter som står bakom Sverigedemokraterna.

Det är beklagligt att Moderaterna väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna i just den här frågan. Det såg länge ut som om Centerpartiet och Folkpartiet skulle hålla emot, faktum är att de båda partierna gick till val på öppenhet om finansieringen. Men i går gick allianspiskan och Centern och Folkpartiet fick vika ner sig. Nu springer hela Alliansen Sverigedemokraternas ärenden.

Det är helt klart vem som bestämmer i den gruppen. Fredrik Reinfeldt drar sig inte ens för att samarbeta med Sverigedemokraterna i en så här känslig fråga. Han hjälper ett rasistiskt parti att dölja sin finansiering. Vi kommer inte att få veta vilka som står bakom Sverigedemokraterna.

Om förslaget antas i riksdagen kommer Sverige att förbli ett land där korruption kan döljas, ett av få europeiska länder som fortfarande hemligstämplat sin finansiering.

 Frågan är dock inte helt avgjord. På tisdag justeras protokollet i KU och den åttonde december kommer motionerna att behandlas i kammaren. Det återstår att se om alla borgerliga ledamöter verkligen ställer sig på Sverigedemokraternas sida i den slutliga omröstningen.

Eva Franchell

 

 

Senaste inläggen