Hur länge blir Göran Hägglund kvar?

Idag presenterades två nya opinionsmätningar där Kristdemokraterna ligger under 4 procent. I Synovate fick partiet 3,2 procent och i Novus 2,9 procent.

En bra dag att presentera Kristdemokraternas valanalys, har någon uppenbarligen tänkt.

För idag presenterade KD:s valanalysgrupp, kallad ”Framtidsstrategigruppen”, sin 64 sidor långa analys om varför partiet gjort sitt näst sämsta val sedan det kom in i riksdagen.

Första meningen i analysen lyder: 

Kristdemokratin i Sverige har en framtid.

Ungefär som att säga ”Idag var kapten nykter”. Och ungefär lika övertygande.

Valanalysen är självkritisk. Gruppen har gjort ett seriöst och grundligt arbete. Slutsatserna är intressanta.

Att valet gick dåligt berodde på olika omvärldsfaktorer som kan sammanfattas med att om inte Moderaterna och Fredrik Reinfeldt varit i vägen så hade det gått bättre.

Men det berodde också på att Kristdemokraterna saknade politik, kommunikation, ledarskap och organisation för att vinna. Och gemensam partikultur. 

På två områden kan det hända intressanta saker. Det ena är landsbygdsfrågor där Kristdemokraterna verkar vilja utmana Centerpartiet som landsbygdens parti. Det andra är att de vill hitta en ny politik för jämställdhet och HBTQ-frågor.

Vid flera tillfällen tar gruppen upp frågor om ledarskapet. Man skriver:

Stora frågetecken har funnits i organisationen om vem som bestämmer. Denna oklarhet skapade passivitet istället för aktivitet.

Men Göran Hägglund tänker sitta kvar. Så förnyelsen börjar starkt.

Frågan är bara hur länge.

Andra som skriver. Marika Lindgren Åsbrink skriver klokt om gårdsförsäljning av alkohol, en annan av KD:s framtidsfrågor. Kristian Krassman berör också KD:s ras i opinionen. Kent Persson ignorerar istället KD och bevisar, kanske omedvetet, att KD har rätt i sin valanalys när de skriver i valanalysen: ”Moderaterna (har) kommit att dominera den politiska scenen till förfång för de mindre partierna i alliansregeringen.” 

Anders Lindberg

Senaste inläggen