Ta varningarna om Elfenbenskusten på allvar

Idag rapporteras att Elfenbenskustens nyligen utsedda FN-ambassadör Youssoufou Bamba varnar för att landet står på randen till folkmord.

Det finns all anledning att ta dessa varningar på stort allvar. Tidigare har FN rapporterat om att 173 civila redan dödats och om attacker på FN-personal.

Bakgrunden är att Laurent Gbagbo som nyligen förlorade presidentvalet mot rivalen Alassane Ouattara har vägrat lämna presidentposten.

Laurent Gbagbo blev president 2000 med en mandatperiod på 5 år. Sedan dess har han på olika sätt skjutit upp nästa val. Den 31 oktober i år ägde till slut presidentvalet rum. En andra valomgång hölls 28 november. Ett val som internationella samfundet alltså anser att Laurent Gbagbo förlorade.

Elfenbenskusten ansågs en gång vara ett föredöme för andra länder i Afrika med en väl utvecklad ekonomi och få etniska och religiösa inre spänningar.

Detta slutade efter en statskupp 1999 ledd av Robert Guei som i sin tur avsattes året därpå och ersattes av Laurent Gbagbo.

Sedan dess har läget varit oroligt och mellan 2002-2007 rådde inbördeskrig mellan rebeller under namnet Forces Nouvelles, ”De nya styrkorna”, som kontrollerade norra delen av landet, och Gbagboregeringen som kontrollerade de södra delarna. Efter 2007 har Elfenbenskusten styrts genom att makten delats mellan dessa stridande parter.

FN har länge försökt dra världens blickar till Elfenbenskusten. Man har en internationell fredsstyrka i landet, UNOCI, som idag omfattar ungefär 9500 personer. 

Historiskt sett har internationella samfundet ofta agerat otillräckligt eller för sent när det kommer till oroligheter i Afrika. Folkmordet i Rwanda 1994 och i Darfur-regionen i Sudan under 2000-talet är exempel på detta.

Världen bör visa att vi lärt oss av historien och agera i tid.

Anders Lindberg