Ingen hemma

Det är inte utan att man undrar hur det är ställt med politiken när bostadsminister Stefan Attefall (KD) kommer med ytterst kreativa förslag för att få bukt med den väldiga bostadsbristen bland ungdomar:

”Ungdomar som vill bo enkelt och därmed billigt bör kunna göra så kallade frånval, alltså till exempel välja att ha en något lägre standard på tapeter eller vitvaror. Det ska vi möjliggöra genom ny lagstiftning under 2011.”

Även byggkostnaden står för en hel del av hyran, men det faller uppenbarligen bort i bostadsministerns analys. Men det är inget ovanligt när alliansen ska kapa hörn i bostadsbristens Sverige – att faktiskt investera pengar har aldrig varit aktuellt.

Från högerhåll har man kommit med många förslag på senare år för att få nya bostäder. Man har föreslagit omvandling av hyresrätter till kommersiella fastighetervräka folk som bor svartbygga mindre handikappvälnligtbygga sämre bostäderbo kvar hos föräldrarnahöja hyrorna och hyra ut vindsförråd. I regeringsförklaringen [pdf] bestod bostadspolitiken i sin helhet av att bostadstillfällena ska öka – inte bostäderna.

Ni får helt enkelt tränga ihop er. Och fula tapeter ska ni ha.

Björn Fridén

Senaste inläggen