Ny tid, ny strid – ny ledarsida

I dag börjar det nya arbetsåret på allvar. Det är en bra tidpunkt att lansera några nya grepp på ledarsidan.

Från och med idag får varje måndag en extern skribent ett eget utrymme på sidan– först ut är frilansjournalisten och amerikakännaren Martin Gelin, som idag skriver om dödsskjutningarna i Arizona. Andra namn som kommer medverka är författaren Susanna Alakoski, sociologiprofessorn Stefan Svallfors, s-bloggaren Marika Lindgren Åsbrink, rättviseförmedlaren Lina Thomsgård, Unionens chefsekonom Daniel Lind, fd Ord&Bild-redaktören Cecilia Verdinelli, Kommunals chefesekonom Emma Lennartsson och många fler. Under våren kommer även ett par internationella namn att tillkomma. Några kommer skriva mer frekvent än andra, och många bara en eller ett par gånger.

Tanken med gästkolumnen är att ge skribenter som inte nödvändigtvis är socialdemokrater, men ändå har någon slags relation till socialdemokratin ett utrymme att bidra till samtalet. Åsikterna är skribenternas egna, och behöver inte vara i linje med det ledarredaktionen driver. Kolumnen är inte tänkt att bli ett nytt debattforum, men får gärna sätta igång en diskussion på ledarbloggen eller i andra forum.

Söndagar är den dag i veckan då Aftonbladet är som allra mest läst. Det är också en lite lugnare dag för många, och då passar det bra med lite längre texter, gärna bortom det allra mest dagsaktuella. Det känns vädigt roligt att från och med i går kunna erbjuda texter av ledarsidans vassa och stilsäkra Katrine Kielos i det formatet. Hon kommer framöver att turas om med den alltid briljante Olle Svenning – en fantastiskt duo, om jag får säga det själv.

Min egen fasta krönikedag blir fredagar, och den roterande redaktionskrönikan flyttas till lördagen. En annan innovation i det lilla är att hela namnet på den som skrivit ledartexten i fortsättningen, i stället för enbart initialerna. 

Varje dag kommer vi puffa för inlägg på ledarbloggen i papperstidningen. Det gör vi i vetskapen om att bloggen framöver kommer få nytt liv och matigare innehåll under överinseende av Björn Fridén, en av hjärnorna bakom succébloggen Alliansfrittsverige.nu, som kommer jobba på ledarrekationen under våren.

Slutligen innebär detta att flera kända och kära skribenter nu förvinner från sidan, åtminstone för denna gång. För alla er som vill fortsätta att följa vår förra politiska chefredaktör Helle Klein, rekommenderas hennes blogg varmt. Åsa Petersen går att följa på hennes blogg, eller exempelvis i Norrländska Socialdemokraten. Jesper Bengtsson hittar man bland annat som chefredaktör för tidningen Omvärlden

Karin Pettersson, politisk chefredaktör

 


Senaste inläggen