Globalisering i Uppland
I fredags skrev jag om förändringarna inom bilindustrin. Volvos expansionsplaner i Kina, Saab:s ettårsfirande som självständigt bolag. Finanskrisen har förändrat världen, och effekterna blir inte alltid de vi väntar oss.
I går kom ännu ett exempel. Järnmalmsbrytningen i Dannemora återupptas. Ägarna till gruvan i Uppland satsar 760 miljoner för att brytningen ska komma i gång redan om ett år.
Och naturligtvis är det efterfrågan från Asien som ligger bakom beslutet, precis som den efterfrågan är grunden för LKAB:s rekordvinster och för planerna på att starta andra Mellansvenska gruvor. När Kina – och Indien – ska växa behövs det stål, och malmen finns där den alltid funnits. I Bergslagen.
Gruvnäring som svar på globaliseringens utmaningar? Det är en aspekt som aldrig riktigt brukar få plats i den ”globaliseringskritiska” vänsterns analys. Och några gruvor i Uppland, Västmanland eller Dalarna ryms definitivt inte i högerns postindustriella tjänstevision.
I verkligheten finns de däremot, precis som framgångsrika verkstadsföretag och sågverk som lyckas på exportmarknaden. Och så småningom kommer det kanske också att påverka det politiska samtalet om globaliseringen.
Ingvar Persson