Otryggheten är problemet

Alla, precis alla, inser att arbetslivet kommer att behöva ungdomar. Demografin talar sitt tydliga språk. Någon måste försörja en allt äldre nation.

Det borde innebära att unga människor välkomnades på arbetsmarknaden. Att chefer och arbetsgivare ansträngde sig för att erbjuda goda villkor, och en långsiktig relation.

I verkligheten tycks det vara precis tvärtom. Kvällens reportage om Rebecca i SVT:s Dokument Inifrån förmedlar dessvärre en bild av hur många unga människor behandlas.

I TV-programmet beskrivs hur anställda på hamburgerrestaurangen McDonalds tvingar unga anställda att ta obetald ”rast” när kunderna inte är tillräckligt många. Den som protesterar bestraffas.

Det är naturligtvis inte en anställningsform som ska förekomma. Ändå är den vanlig, till exempel i restaurangbranschen. Och osäkra, kortvariga och tillfälliga anställningar är vardag för väldigt många unga, också när villkoren är bättre än de Dokument Inifrån kunde berätta om.

Det skapar ekonomisk osäkerhet, det innebär rättslöshet och det skadar på sikt hela den svenska ekonomin.

Det är otryggheten, inte den överdrivna tryggheten, som är problemet på den svenska arbetsmarknaden. Att den insikten ska ha så svårt att tränga in i den politiska debatten.

Ingvar Persson

Senaste inläggen