Könskvotering kan ge feministisk nytändning
Nu börjar det rytas till. EU-komissionen ger börsbolagen ett år på sig att ordna upp sin könsfördelning i ledningarna. Dagens Industri:
”Andelen kvinnliga styrelseledamöter i [bolagsstyrelserna i] EU:s medlemsländer har ökat med ynka en halv procentenhet per år under de senaste sju åren. EU-kommissionen kommer att arbeta med frågan på två sätt. Först ska företagen få en möjlighet att åtgärda situationen själva. Fungerar inte det återstår kvotering med början 2012, varnar Viviane Reding, kommissionens vice ordförande.”
Snart kan det att vara omöjligt att stå emot kraven. Denna lagstiftning finns redan i flera europeiska länder och den diskuteras i ett halvt dussin till. Det kan komma att bli verklighet även i Sverige, och det ska inte uteslutas att regeringen faktiskt går före med lagstiftning. EU-lagstiftning skulle inte bara tvinga börsbolagen utan också den svenska regeringen.
Om det hot EU-komissionen uppfattas som allvarligt menat kan det bli väldig ruljans på regeringskansliet. Det kan bli en politisk nödvändighet att genomföra lagstiftningen innan direktiven kommer från Bryssel, självfallet kombinerat med en medial kampanj som om det vore den självklaraste saken i världen.
Och det vore välkommet. Feminismen skulle må bra att inte utmålas som det vänsterprojekt som många av dess motståndare försöker få det till. Stämpeln skrämmer bort många, och det är nog också meningen.
Regeringen Perssons planer för att införa könskvotering sköts i sank av den borgerliga regeringen 2006. Om regeringen Reinfeldt nu skulle välja att återuppta projektet skulle det mycket väl kunna bli verklighet. Det skulle också förmedla budskapet att kampen för jämställdhet inte är något för endast kvinnor på vänsterkanten.
Att regeringen dessutom skulle kunna plocka några välbehövliga jämställdhetspoäng på kuppen får man väl bjuda på.