Det handlar om anständighet
I vintras redovisade Rädda Barnen i en rapport att barnfattigdomen ökade år 2008. Då innebar det ett trendbrott, och rapporten väckte helt självklartstor uppmärksamhet. Ett anständigt samhälle borde inte tillåta fattigdom bland barnen.
Nu visar nya siffror att utvecklingen fortsätter.
Rapporten blev snabbt ett politiskt slagträ. Håkan Juholdt använde den i sitt tal till den socialdemokratiska kongressen, och moderata riksdagsledamöter har försökt använda barnfattigdomen som argument för jobbskatteavdraget. Ett tacksamt verktyg.
Statsminister Reinfeldt har för sin del suckat bekymrat, och försökt bagatellisera utvecklingen. Det är inte att undra på att mannen bakom Rädda Barnens rapport – professor Tapio Salonen – känner sig frustrerad.
– Jag önskar att jag i lugn och ro kunde få förklara, säger han till TT. Sanningen är i själva verket att antalet fattiga barn var större än i dag under den socialdemokratilska budgetsaneringen på 1990-talet, men också att trenden nu trots goda tider pekar på allt fler fattiga barn. Det visar siffror för försörjningsstöd, som är ett av de mått Rädda Barnen använt.
När klyftorna ökar och samhället drar sig tillbaka är det barnen som drabbas.
Barnfattigdomen förtjänar att bli mer än ett slagträ i den politiska debatten. Den handlar om verkliga familjer, och om alldeles riktiga barn. Och den handlar om graden av anständighet i samhället.
Ingvar Persson