Samma frågor, samma svar

Det finns en uppenbar snedvridning när det gäller journalisters förhållande till Socialdemokraterna. En närmast sjuklig besatthet vid sådant socialdemokrater inte vill prata om: förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, RUT-avdrag. Varför frågar de aldrig om något viktigt?

Ja, det kan man fråga sig. Säkert för att många av dom bor i Bromma och har borgerliga värderingar. Det är ett skevt och orättvist urval, inget snack om saken.

Förutom borgerligt lagda journalister innehåller verkligheten det faktum att socialdemokraternas skattepolitik påverkade väljarna negativt. Och inte bara väljarna i Bromma och på Lidingö, utan många fler. Det är värdelöst och möjligen orättvist. Men det är tyvärr sant.

Personligen tycker jag att det finns poänger med att beskatta fastigheter. Det är en stabil skattebas som inte flyttar till skatteparadis. Och det är högst rimligt att beskatta stora förmögenheter. RUT-avdraget måste utvecklas så att det inte blir så fördelningspolitiskt stötande.

Men jag tror samtidigt att framgångsrika politiker måste försöka förstå väljarna. De tycker uppenbarligen att dessa förslag är viktiga skäl att inte rösta på Socialdemokraterna. Juholt måste försöka förstå varför, snarare än att börja med att slå fast att de tycker fel.

Frågan socialdemokraterna måste ställa sig är dessutom: är detta detta vi vill att den politiska konflikten ska handla om? Är detta de frågor som är viktigare än allt annat, som ska få skymma all annan politik, vid vars altare vi är beredda att offra människors – och socialdemokratins – framtid?

Eller finns det viktigare frågor – och borde inte socialdemokraterna satsa ALLT på att sätta fokus på dom?

Om S ska ha chans att vinna valet 2014 måste konfliktnivån upp och jämlikheten sättas i fokus. Det viktigaste Håkan Juholt sade i sitt installationstal var att ”när människor inte längre tror att jämlikhet är möjlig så rustar de sig för ojämlikhet”.

Visst handlar skattepolitiken om jämlikhet. Men den svenska modellen står eller faller inte med RUT-avdrag eller ens återinförd fastighetsskatt. Däremot står den och faller med eskalerande barnfattigdom, urholkad a-kassa, sänkta löner i kommuner och landsting och att den svenska skolan blir allt sämre på att lära ut och sorterar barnen allt hårdare.

Om socialdemokraterna lyckas få diskussionen att handla om dessa frågor kanske det dessutom – därefter – går att få till stånd en meningsfull diskussion om skatter.

Juholt behöver en strategi för att flytta fokus. Det räcker inte med indignation över att journalister ställer fel frågor och en övertygelse om att han har rätt. Fråga Göran Persson.

I går intervjuades Håkan Juholt i Agenda. Han lät precis som Mona Sahlin i valrörelsen 2010.

Det känns som en farlig strategi.

Senaste inläggen