Det är vulkanen som bestämmer
Det finns något ödesmättat över utbrottet på den isländska vulkanen Grímsvötn. Magma från jordens inre som tränger fram, mitt i Europas största glaciär. Giftiga gaser och nedfallande stoff. Aska som tränger kilometervis upp i atmosfären.
För lite mer än ett år sedan skulle vi antagligen ha betraktat det som vi brukade betrakta vulkanutbrott på avlägsna öar, mitt i det väldiga havet. Som en påminnelse om naturens väldiga krafter, och om människans litenhet. Och eftersom det är Island vi talar skulle kanske bilden av människornas kamp för sin jord och sina djur kryddas av ett stänk nordisk romantik.
Utbrottet kommer just när fåren får sina lamm.
I dag är det annorlunda. Eyafjallajökulls utbrott i mars förra året stängde flygtrafiken i större delen av Europa. Människor satt strandsatta på flygplatser. Resor ställdes in och flygtransporter av känsliga och viktiga varor kunde inte genomföras.
Utan flyget stannade det moderna samhället. Och nu riskerar det att hända igen, lagom till sommarens planerade semesterresor.
För dagen är vindarna gynnsamma, och mängden smältvatten i kratern måttlig. Det betyder att Islands luftrum är stängt, och att askmolnet täcker delar av Grönland. Norra Norge kan drabbas senare i veckan, och kanske också Storbritannien.
Efter det är det vulkanen, och vindarna som bestämmer. Och vi kan bara ännu en gång maktlöst konstatera hur sårbart det moderna samhället är.
Ingvar Persson