Närmare än du tror
Reaktionerna på livsmedelskatastrofer följer ett alldeles eget mönster. När människor bli sjuka av det de äter försöker myndigheter, medier och konsumenter alltid hitta förklaringen så långt borta som möjligt.
För det kan ju inte vara något fel på den mat som odlats just här.
Det är med andra ord ingen tillfällighet att utbrottet av EHEC i Tyskland skylldes på Spanska gurkor. Det är inte heller någon tillfällighet att utbrottet skapat köpmotstånd hos konsumenterna och handelsrestriktioner mellan staterna. Det handlar trots allt om en katastrof, där mer än 1600 människor har smittats och över 20 dödats. De flesta i Tyskland.
Nu tycks trots allt smittkällan vara spårad – till Tyskland. Groddar från en odlare i nordvästra delen av landet har burit smittan. Inga långa transporter, inga exotiska grönsaker och ingen annan att skylla på.
Inte ens närproducerad och giftfri hälsokost är någon garanti mot bakterier.
Ingvar Persson