Rösta rött så får kidsen jobb

Många är vi som, till exempel under mellan studieterminerna eller i skarven mellan två projektanställningar, söker sommarjobb. I år verkar det lättare än på länge att få ett sommarjobb.

I april fanns det 7 750 sommarjobb att söka hos Arbetsförmedlingen. Även om det är långt kvar tills det finns lika många jobb som innan krisen slog till så är det i alla fall en liten glädje på en ungdomsarbetsmarknad som skurit ihop totalt.

Dystrare ser det ut för de ungdomar under 18 som vill arbeta på sommarlovet och tjäna egna pengar. Arbetsgivare är sällan intresserade av att anställa så unga så istället för man ställa sitt hopp till att kommunen eller landstinget ordnar fram så kallade feriejobb.

Det är inga traditionella vikariat utan jobb som ligger utanför den ordinarie verksamheten. Det kan handla om att jobba som badvakt, klippa gräs, vara guide på ett sommaröppet museum eller ta hand om och umgås med de som bor på äldreboende.

Förra året fanns det totalt 8 000 kommunala feriejobb att söka i Sverige. I år har den siffran sjunkit till 60 000. Fram till regeringsskiftet 2006 fanns det riktade statsbidrag för att samfinansiera kommunernas feriejobb.

Alliansregeringen avskaffades bidraget, men valåret 2010 var det tillfälligt tillbaka för att försvinna lagom till denna sommar. Regeringen menar att när de svenska kommunerna ekonomiskt går bra och visar upp stora överskott så är det deras ansvar att fixa feriejobben själva.

I en sammanställning av feriejobben i kommunerna i Stockholms län som Sveriges Radio gjort – och som refereras av Marika Lindgren Åsbrink – visar det sig att välmående kommuner som går bra är ganska dåliga på att ordna fram feriejobb. Åtminstone om den välmående kommunen styrs av borgerliga partier:

I socialdemokratiskt styrda Nynäshamn, Södertälje och Sundbyberg får alla unga som visat intresse sommarjobb. I Botkyrka får 1000 personer sommarjobb, medan borgerligt styrda kommuner av ungefär samma befolkningsstorlek, som Nacka eller Haninge, inte ens klarar av en tredjedel av detta. Sigtuna fixar dubbelt så många sommarjobb som något större Tyresö. Ett uppseendeväckande stort antal kommuner – Danderyd, Ekerö, Norrtälje, Solna, Täby och Vallentuna – erbjuder bara en handfull platser (mellan 24 och 55) och, värst av allt – i Sollentuna och Vaxholm finns inte ett enda sommarjobb i kommunens regi.

Om man vill att ens barn ska få arbetslivserfarnhet, egna pengar och en vettig sysselsättning till nästa sommar kan det alltså vara värt att flytta till en sossestyrd kommun.

Senaste inläggen