Seglaren Per Gudmundson

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson meddelade i går att han i samband med Göteborgskravallerna påbörjade ”en lång resa bort” från den vänster han tillhört sedan tonåren. I dag seglar han vidare.

Den turkiska hjälporganisationen IHH funderar över om man ska delta i sommarens Ship to Gaza eller ej. Orsaken är utvecklingen i Syrien, enligt IHH:s styrelseledamot Hüseyin Orec. Ett eventuellt ingripande av världssamfundet i Syrien skulle påverka utvecklingen i Turkiet, Palestina och freden i Mellanöstern, menar Orec och det vill man ”begrunda” innan man seglar till Gaza.

Det där tycker Per Gudmundson är bra, att IHH tar hänsyn till den arabiska våren. Det gör inte de svenska delarna av Ship to Gaza, menar Gudmundson. Först och främst är det intressant att Gudmundson tillmäter IHH sådan stor auktoritet.

Efter förra sommarens seglats och blodbadet på IHH:s skepp Mavi Marmara så skrev Gudmundson om organisationens ”kända band till terroriströrelserna Hamas och al Qaida” och dess politiska mål om en ”gudsstat”.

Nu är inte det där lika brännande, tydligen. Varför vill inte en organisation med kända band till al Qaida och Hamas vara med och bryta blockaden mot Gaza under denna arabiska vår? Det är frågan Per Gudmundson borde ställa sig.

Personligen funderar jag mest kring vart Gudmundsons långa resa ska sluta.

Senaste inläggen