Bonuslista – 5 sätt ryssarna kan ta Gotland
Jan Björklund avslöjade igår en helt ny inriktning för svensk försvars- och säkerhetspolitik. Den ska nu inriktas på försvaret av Gotland. En brigad om 5000 man ska därför komplettera det nuvarande försvaret.
Tas Gotland i från oss, får vi aldrig ön tillbaka, säger han till Helagotland.se.
Den risken verkar överhängande. Redan efter Georgienkriget stärktes också försvaret, på Björklunds initiativ, men ett stridsvagnsgarage. Än så länge utan stridsvagnar.
Aftonbladet kunde redan 2002 avslöja den hemliga ryska planeringen, komplett med de hemliga invasionskartorna av Sverige.
Vi har nu hela listan, här är fem sätt som ryssarna kan ta Gotland:
1. Ryssland kan invadera Finland med en mekaniserad division i höjd med Rovaniemi. Sen kan de ta Rovaniemi, slå ut den finska Jägarbrigaden och gå över gränsälven. Sedan tar de E4:an söderut och tar av till Kapellskär i Roslagen. Där får de omlasta den mekaniserade divisionen till någon form av skepp, typ en kapad finlandsfärja, och sedan invadera Gotland från väster.
Nackdelen är långa försörjningslinjer och att Finland kan ha den dåliga smaken som EU-medlem att enligt EU:s solidaritetsdeklaration begära hjälp av kärnvapenmakter som Storbritannien och Frankrike.
2. Ryssland kan invadera Estland och återta den före detta ryska militära hamnstaden Paldiski. Sedan kan de omgruppera sin Svartahavsflotta dit (kan bli problem komma under Öresundsbron) och med den invadera Gotland från öster.
Nackdelen är att Estland som Natomedlem kan begära hjälp av, typ Nato. Det vore jobbigt.
3. Ryssland kan omgruppera sina luftburna trupper (ungefär 35 000 man) till Kaliningrad och därifrån invadera Gotland från luften.
Nackdelen är Nato-länderna Lettland och Litauen som ligger mellan Ryska moderlandet och enklaven Kaliningrad kan upptäcka det. Samt ungefär 100 JAS 39 Gripen.
4. Ryssland kan använda kärnvapen.
Nackdelen är att det är varmt att gå runt i Visby på sommaren i en sån där skyddsdräkt.
5. Ryssland kan skicka en större styrka än 5 000 man (det tar max fyra turer) som turister med Gotlandsfärjan och sen övermanna de svenska soldaterna.
Nackdelen är att 6 000 platser med vilstol på Gotlandsfärjan kostar 3 120 000 kronor. Det är ganska dyrt.
Anders Lindberg