Cameron kickar snutar – rån och inbrott ökar

I Storbritannien pågår just nu en nedskärningsfest av sällan skådat slag. Anslagen till sjukvården har kraftigt sänkts. Skolan är under beskjutning och avgifterna till universitetsstudier har chockhöjts. Ett av Europas hårdaste klassamhällen har blivit ännu lite hårdare under den konservative premiärministern David Cameron.

Men de viktiga samhällsfunktionerna ska inte drabbas, har de konservativa lovat. En vecka innan valet 2010 lovade Cameron att alla minstrar som skulle föreslå neddragningar i ”front-line services” (ungefär: räddningstjänsten) skulle skickas tillbaka till sina departement för att tänka över det hela.

Nu visar det sig att det där var hittepå. 14 procent av hela Storbritanniens polisstyrka ska bort innan år 2015. Det motsvarar 34 100 anställda

Inrikesminister Theresa May menade i höstas att det där inte kommer påverka polisens effektivitet över huvud taget, men enligt en rapport från HMIC, polisväsendets kontrollorgan, kommer brottsligheten öka med 3 procent om 10 procent av polisstyrkan får gå hem.

En tredjedel av de 34 100 anställda som ska bort har redan fått sluta och i London ökar brottsligheten dramatiskt. Sedan i fjol har inbrotten i huvudstaden ökat med 19 procent och rånen med 15 procent.

Tony Blair och hans New Labour deklarerade på 90-talet att man var ”tough on crime and tough on the causes of crime”.

David Camerons Tory-parti är varken eller.

Senaste inläggen