Ett miljöparti som knappt pratar om miljö
43 minuter tar det innan Miljöpartiet börjar prata om miljö. Det är antagligen det mest anmärkningsvärda med kvällens framträdande i Almedalen.
Samt förstås att de var två.
Poängen med att ha två språkrör brukade vara att bägge inte skulle behöva göra allt. Men nu tryckte partiet upp både Gustav Fridolin och Åsa Romson på scenen. Fridolin kallade Romson för ”komplement”, hon gav igen genom att kalla honom för ”förband”. Men det hela var ganska lättsamt.
Gustav Fridolin är en bra talare. Det är inte Åsa Romson. Lamare applåder har man sällan hört i Almedalen. Men det problematiska med framträdandet stod de för gemensamt. Miljöpartiet verkar ha en ny strategi. Språkrören pratade inte om miljö. Nästan inte alls. De pratade bara om skolan.
Den svenska skolan ska bli öppnare, jämställdare och bättre. Lärarna ska få högre löner och elever ska avsluta gymnasieskolan. Och det är naturligtvis utmärkt. Sedan kryddade Fridolin sin framställning med att säga ordet ”industri” fler gånger än någon miljöpartist någonsin har gjort genom historien. Han vill uppenbarligen komma bort från miljöpartiet som en angelägenhet bara för en tjänstekonsumerande storstadsmedelklass. Och ja, han pratade om vindkraftverk i förbifarten men i princip var miljöfrågan fullständigt frånvarande. Ingen av språkrören pratade heller om kärnkraft. Det skulle man kunna tycka vore naturligt efter katastrofen i Fukushima och Tysklands beslut om att avveckla. Istället jagade Fridolin och Romson folkpartiet-väljare genom att försöka profilera sig i skolfrågan.
Resultatet blev att de lät som socialdemokrater-light men utan konkreta förslag eller den tyngd som många års regeringsinnehav ger.
Om det här är miljöpartiets plan borde de nog tänka om.
Gustav Fridolins tal:
Tema: skola, skola, skola
Retoriskt grepp: berätta om folk du känner och låt dem framföra dina åsikter ”Mina vänner Stefano och Cissis dotter Sofia tänker…”
Vill att du ska tänka: ”Oj, han pratar om industri, inte bara att vi ska sänka momsen på tjänster, så brukar miljöpartister inte låta”.
Vill inte att du ska tänka: ”Killen ser ut som han är tolv, och det där Vittsjö, han pratar om. Finns det på riktigt?”
Åsa Romsons tal
Tema: skola, skola, skola
Retoriskt grepp: försöka låta personlig och pratig
Vill att du ska tänka: ”Jaha, miljöpartiet har en till partiledare förutom Gustav Fridolin.”
Vill inte att du ska tänka: ”Vem är hon? Vad pratar hon om? Kan vi gå härifrån jag tråkas ihjäl?”