Ett sjukt system

Regeringens förändringar av sjukförsäkringen har fått mycket kritik. Det gäller inte minst reglerna som säger att den som varit sjuk i ett halvår ska prövas mot ”den reguljära arbetsmarknaden

Sjuka har fått ersättningen indragen eftersom de anses klara påhittade jobb. Rehabiliteringen fungerar alltför sällan, och kunskap och erfarenhet går förlorad när processen jäktas på mot fasta tidsgränser.

Men framför allt är frågan om den som är sjukskriven får bättre chanser av att tvingas söka nytt jobb? Ingenting tyder på det, och i dag visade siffror från TCO att arbetsgivarnas motstånd mot att anställa den som varit sjukskriven till och med ökar.

För fyra år sedan uppgav hälften av arbetsgivarna att de var negativa till att anställa den som varit sjukskriven. I år har siffran stigit till 65 procent, och bland de privata arbetsgivarna är motståndet ännu större.

Till en del kan det mycket väl vara ett resultat av regeringens sätt att tala om sjukskrivning och utanförskap i samma andetag. Beskrivningen av de sjukskrivna – inte deras sjukdom – som problemet har knappast minskat arbetsgivarnas misstänksamhet.

Resultatet blir att vägen tillbaka från en sjukskrivning nu är ännu brantare.

Ingvar Persson

Senaste inläggen