#Konståkningshoppselegate

Det blir alltid lite urflippat när Moderaterna får styra i en kommun för länge. I Solna håller de på med ett miljardbygge som nu är föremål en mututredning. I Vellinge utsåg kommunstyrelsens ordförande sig själv till borgmästare och red sedan runt i staden iförd kungakrona innan han avgick (men såg till att trixa lite med sina arvoden). I Täby privatiserar man skolor till underpris för sakens skull, trots att det är olagligt. Samt höjer varandras arvoden till vansinne.

Nacka vill inte vara sämre. Där han man lyckats producera en präktig skandal runt utvecklingen av en hoppsele för konståkning. Kommunpolitikens alldeles egen version av Paradise Hotel:

  1. Nacka kommun anlitade kommunalrådet Erik Langbys partner för en rad väldigt olika uppgifter. Kostnaden uppgick till en miljon kronor, men inget upphandlades.
  2. Ett av uppdragen var att ta fram en instruktionsvideo för en hoppsele för konståkning som kommunen hade utvecklat.
  3. Hoppselen för konståkning hade utvecklats av en kommunanställd och finansierats av kommunen med en halv miljon. Ändå beviljades den anställde patentet.
  4. I utbyte vill kommunen att den anställde inrättar ett stipendium. Beslut fattades med företaget som marknadsför selen – Erik Langbys partners företag. Stipendiet ska efter överenskommelse med friditdsnämndens ordförande Lars Berglund delas ut varje år i tio år.
  5. Saken diskuterades aldrig med nämnden, eftersom så många skulle bli besvikna om det inte blev något stipendium i slutändan, menar fritids- och idrottsdirektören Åsa Engwall.
  6. I år delades ett stipendium på 5000 kronor ut. Beloppet beror på hur väl selen säljer.
  7. Oppositionen har gått i taket och kallat in kommunens revisorer eftersom de fått reda på konståkningshoppseleskandalen alltför sent. Eftersom kommunernas revisorer leds av Moderaterna har ändrade rutiner krävts.
  8. De rödgröna kräver att deras representanter ska leda revisionsarbetet, samt att alla partier ska ha varsin revisor.
  9. Allianspartierna har avfärdat kraven med hänvisning till att de har bildat en kartell. Vill de rödgröna har mer inflytande får de bilda en egen kartell, förklarar Erik Langby.
  10. Stämningen i kommunfullmäktige har blivit dålig. Allt på grund av en ynka hoppseles.

Och ungefär där ligger ärendet just nu. Fortsättning följer.

 

(Infon kommer från Nacka-Värmdöpostens fortlöpande granskning i den här, den här, den här och den här artikeln)

Senaste inläggen