Spelet eller spelaren – Fallet Magnus Jacobsson

”Don’t hate the player, hate the game” brukar amerikanerna säga. Det betyder ungefär att man inte ska skylla på de som är del i ett sjukt system utan istället rikta sina anklagelser mot just det sjuka systemet.

Det finns en logik i det där. Men när jag läser kristdemokraten Magnus Jacobsson på Newsmill vet jag inte om det är spelet eller spelaren jag ska anklaga.

Jacobsson, kommunalråd i Uddevalla, menar att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet bär ett ”tungt ansvar för det som händer i vårt grannland”. Enligt Jacobsson utmanas människovärdet av SD:s främlingsfientlighet och av V:s revolutionsromantik. Då ”skapas en grogrund där en del enskilda personer känner stöd för sin egen galna idéer”.

Jahaja. Anklagelseakten mot Vänsterpartiet är så olympiskt korkad att man inte ids bemöta det.

Men jag undrar lite hur Jacobsson ser på den partikamrat som för bara en månad sedan skrev i SvD att de övriga partierna bör ”sluta tramsa” och öppet förhandla med Sverigedemokraterna, det parti som Jacobsson alltså anser undergräva människovärdet och vars politik bär ansvar för terror och massmord i Norge.

Men vänta nu. Det var ju Jacobsson själv som skrev det.

Spelet eller spelaren. Jag vet inte.

Senaste inläggen