Danskt nyval – och en svensk läxa

Det går undan i dansk politik. När statsminister Lars Løkke Rasmussen till sist bestämde sig för att utlysa valet lämnar han bara drygt tre veckor till kampanjen.

Valet, som senast måste hållas i november, kommer nu att genomföras den 15 september.

Får opinionsundersökningarna rätt innebär det regeringsskifte i Danmark för första gången sedan 2001. I den sista mätningen från Danmarks radio får regeringsblocket tillsammans med Dansk Folkeparti knappt 45 procent av rösterna.

I grunden handlar valet om ekonomi och välfärd. I det skiljer sig inte dansk politik från svensk. Det handlar också om personer. Också i detta liknar valet i Danmark den svenska politiken.

För socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt är det antagligen sista chansen att hon är den som leda Socialdemokraterna tillbaka till regeringsmakten. För Lars Løkke Rasmussen skulle en förlust leda till frågor om hans förmåga att regera landet.

Förspelet till dagens besked är nämligen ännu en politisk kris. Pia Kjærsgaard och hennes Dansk Folkeparti har – precis som vanligt – markerat sin styrka förhandlingarna om den kommande budgeten. En styrka som Rasmussen knappast vill bekräfta – även om han i dag lovordar samarbetet.

Och kanske är det den viktigaste parallellen till svensk politik. För precis som Lars Løkke Rasmussen i praktiken tvingats regera på Dansk Folkepartis välvilja sitter den svenske statsministern kvar så länge Jimmie Åkesson vill.

Precis som sin danska kollega har han medlen att pressa en minoritetsregering. Och Åkessons aptit på inflytande lär inte minska med åren i riksdagen, eller med sjunkande opinionssiffror.

Vill Reinfeldt undvika att hamna i det beroendet gör han klokt i att inse att han leder en minoritetsregering och börja agera därefter, nu.

Ingvar Persson