Biståndspengar ur trollkarlens hatt

Det är klart att all politik på toppnivå har ett inslag av illusionsmakeri. Gamla förslag blir som nya när de presenteras igen, och pengar som finns först om många år presenteras som om de kunde börja användas i morgon.

Men frågan är ändå om inte utbildningsminister Jan Björklund och biståndsminister Gunilla Carlsson gick ett steg för långt när de i helgen lanserade förslaget att betala svenska universitet över biståndsbudgeten.

Efter Jan Björklunds beslut tar svenska universitet och högskolor numer ut terminsavgifter av utländska studenter. Ett sätt att dra in pengar till våra lärosäten, och därmed avlasta staten kostnader.

Biståndsbudgeten bör däremot – i alla fall formellt – hållas uppe. Ett krav från de mer godhjärtade delarna av Folkpartiet. Alltså anslår regeringen 20 miljoner ur biståndsbudgeten till stipendier för att betala de terminsavgifter som just införts.

Pengar till svenska Universitet kan bokföras som bistånd. Och Björklund och Carlsson har mage att kalla det för en satsning.

Ingvar Persson

Senaste inläggen