Dagens lista: Andra kända ursäkter (förutom Håkan Juholts)

Håkan Juholt är som bekant ute på en förlåt-mig turné.

– Jag var helt säker på att jag gjorde rätt när det gäller ersättningen för lägenheten, och jag är ledsen att mina tillkortakommanden skymmer sikten och gör det så mycket svårare för er som vill ha ett annat Sverige, säger han.

Idag verkar han emellertid ha begett sig till Indien och där ska han han nog inte be om ursäkt (vad vi vet).

Aftonbladets ledarsida listar därför andra kända ursäkter.

”Förlåt, förlåt, förlåt”

Efter att ha förstört Taylor Swifts tacktal under MTV Video Music Awards bad Kanye West om ursäkt i nästan ett helt år. Detta gav bland annat upphov till särskilda Kanye-West- ursäkts-generatorer på nätet.

”Det var fel metafor”

Den förre guvernören av Illinois Rod Blagojevich sa att han var ”svartare än Barack Obama…. Jag putsade skor och väcte upp i en lägenhet med fem rum”. Kommentaren blev inte populär.

”Vad jag sa var dumt, dumt dumt…. Helt uppenbart är jag inte svartare än presidenten, Det var en dum metafor”

Metafor? Ar inte det upprörande hur han kopplar ihop svarta med ”skoputsning”?

”Jag glömde”

Under det amerikanska presidentvalet 2004 hävdade den demokratiske kandidaten John Kerrys fru Teresa Heinz (ja, som i ketchupen) att presidentfrun Laura Bush aldrig hade haft ett riktigt jobb.

”Vad jag själv har gjort är lite större” sa hon.

Laura Bush hade dock inte bara arbetat. Hon hade arbetat som skollärare i tio år. Teresa Heinz fick be om ursäkt. ”Jag glömde” sa hon.

”Jag tror visst på gudarna, jag bara ifrågasätter deras förmågor”

Ursäkten som startade alla ursäkter är trots allt Platons Apologin. Den grekiska filosofen skrev ner det försvarstal som Sokrates skall ha hållit år 399 f.Kr. vid den rättegång där han dömdes till döden av athenarna. Sokrates återger anklagelserna mot sig själv som ogudaktig och en ungdomens förförare.

På den tiden var betydelsen av ordet apologi, dock mer i linje med ”försvarstal” och Sokrates hävdade med viss kraft att han visst trodde på gudarna – han bara ifrågasatte deras förmågor.

”Jag hade inte tid”

Kubas Fidel Castro fick be om ursäkt för att tusentals homosexuella förtrycktes under den kubanska revolutionen. Castro hävdade dock att han aldrig haft några fördomar mot homosexuella, utan att han helt enkelt varit för upptagen med annat för att lägga märke till att de skickades till arbetsläger.

”Det var bara en allmän kommentar om sekulariseringen”

John Lennon hamnade i blåsväder efter att ha sagt att Beatles var större än Jesus, han försvarade sig upprepade gånger.

Lennon menade att det bara hade varit en allmän kommentar om sekulariseringen och kyrkans minskade inflytande över unga människors liv.

”Jag menade en annan sorts choklad”

Efter översvämningskatastofen i New Orleans uppmanade borgmästare Ray Nagin medborgarna att återuppbygga ett ”chokladens New Orleans”. Detta upprörde de vita invånarna och Nagin fick be om ursäkt:

”Hur gör man choklad? Man tar mörk choklad och man blandar det med vit mjölk – då blir det en fantastisk dryck. Det var den sortens choklad jag menade.”

Katrine Kielos

Senaste inläggen