I huvudet på Fredrik Reinfeldt

Det finns stunder när jag undrar i vilken värld vår statsminister lever i, som när jag läser dagens intervju i Svenska Dagbladet. Där berättar Fredrik Reinfeldt bland annat att han anser att regeringen inte bara ”säkrat välfärdsuppdraget” utan dessutom ”byggt ut resurser”.

Det är knappast den bild som framträder när man till exempel läser Stefan Svallfors rapport om hur förtroendet för socialförsäkringarna urholkats.

Men Fredrik Reinfeldt har kanske andra referensramar. Det låter i alla fall så när han pratar om a-kassan.

Statsministern är övertygad om att de flesta som lämnat försäkringen gjort det därför att de bedömt risken att bli arbetslös som liten.

”De stora grupper som lämnat är de som upplever att de har mycket låg arbetslöshetsrisk”, säger Reinfeldt till svenska Dagbladet.

Det är knappast den bild de som arbetar med a-kassorna ger. Där är man övertygad om att de flesta som sagt upp försäkringen gjort det för att de inte har råd, eller därför att de insett att villkoren gör att de ändå inte skulle få någon ersättning.

En majoritet av de öppet arbetslösa får i dag inte en krona från a-kassan, och oftast beror det på att reglerna gör det omöjligt att kvalificera sig.

Inte ens detta tycks rubba statsministerns lugn. Han anser nämligen att ”det finns andra trygghetssystem som fångar upp människor”.

Med det menar Reinfeldt – om jag förstår honom rätt – att den som blir arbetslös ska låna av sina föräldrar eller leva på sin partner. Och för den som saknar rika släktingar återstår ju alltid socialkontoret.

Det är ju också ett slags besked, men jag undrar som sagt i vilken värld vår statsminister lever.

Ingvar Persson

Senaste inläggen