Skamligt – varken mer eller mindre

I går morse presenterade organisationen Swedwatch en uppföljning av tidigare rapporter om tillståndet i de svenska bärskogarna. Skärpta regler har enligt rapporten lett till färre arbetstillstånd, och rimligare villkor i de seriösa företagen.

Men det har inte lett till att utnyttjandet av människor upphört. Lika mycket bär som tidigare har plockats, sannolikt av lika många plockare. Fler har kommit på turistvisum och arbetat utan papper. Många har blivit exploaterade.

I går kväll berättade SVT:s Uppdrag granskning om byggbranschen. En historia om kriminalitet, svarta pengar och ett ohöljt förakt för regler och myndigheter.

– När man kommer ner till tredje och fjärde led i en entreprenörskedja då finns det inga vita pengar kvar, då är det bara svart och fusk, sa fackförbundet Byggnads ordförande Hans Tilly.

Staten blir lurad på pengar, men många blir också utnyttjade.

Så i morse berättade Morgonekot om hur en svensk företagare systematiskt lurat lettiska arbetare på lönen. Arbetarna har rekryterats genom mannens företag i Riga och fått löfte om arbete i Sverige. Väl här har de förmedlats till byggen och lantbruk, men någon lön har inte betalats.

Redan utblottade människor skinnas ännu en gång, i Sverige. Av Sverige.

Den lettiska ambassaden har nu vänt sig till svenska myndigheter för att få ett stopp på bedrägeriet.

Det är ingenting särskilt med de senaste dagarna. Rapporter som de här finns hela tiden i nyhetsflödet. De fackliga organisationerna brukar försöka protestera, men har i själva verket knappast möjlighet att sätta hårt mot hårt.

Myndigheter och polis slår i bland till mot de värsta övertrampen, men det tycks inte vara någon prioriterad uppgift. Och från politiskt håll brukar det heller talas om nya avregleringar och friare möjligheter att rekrytera utländsk – och billig – arbetskraft.

Det är faktiskt skamligt. Varken mer eller mindre.

Ingvar Persson

Senaste inläggen