Vanvård i privat regi

”Blodförgiftning på grund av illa skött sår, Undernärda patienter, onödiga amputationer. Läkemedlen är slut, patienter faller omkull.”

Så lyder en läkares rapport från det privata Koppargårdens äldreboende i Vällingby utanför Stockholm.

Stadsdelsförvaltningens medicinsk ansvariga sjuksköterska Marie Sundström har startat en utredning om situationen på Koppargården. Hon beskriver själv äldreboendet som ”kala korridorer med tomkartonger”. ”Demenssjuka vandrar runt och pratar om hur man ska kunna ta sig därifrån.”

I Dagens Nyheter träder en dotter fram och berättar hur hennes dödssjuke pappa vanvårdades och när hon klagade erbjöd ägaren Carema henne 75 000 kronor – mot att hon höll tyst.

Carema är en av de stora spelarna i den privata vården. Företaget ägs av Ambea som ägs av riskkapitalisterna Triton och KKR. Ambea har en årlig omsättning på drygt 7 miljarder kronor och i Vällingby ligger de gamla och svälter.

Oppositionen i Stockholms stadshus ifrågasätter avtalet med Carema. Och sedan skandalen vuxit har till sist även det moderata borgarrådet Joakim Larsson lovat att se över avtalet.

Det är inte fult att tjäna pengar, men det är skamligt att tjäna pengar på gamla, sjuka och dementa människors bekostnad.

Vården av de äldre måste bedrivas med full insyn. När vanvård misstänks måste myndigheterna agera snabbt så att det aldrig får gå så långt som på Koppargården.

Eva Franchell

Senaste inläggen