Veckan med ledarsidan: Robert vinner pris och Anders dominerar i Bildt-debatten

Ingen rolig söndag när man vaknar till att Socialdemokraterna har opinionssiffror på 25,5 procent. Nåja. Nu är det inte det vi ska prata om. Vi får säkert anledning att återkomma till det i veckan. Den här veckan är vi framförallt stolta över att vår egen Robert Nyberg, skaparen av ”Vilgot på Arbetslinjen” som ni kan följa på ledarsidan varje söndag, har tilldelats det prestigefyllda EWK-priset.  Vi är oerhört stolta och inget kan förresten bättre sammanfatta veckan som Roberts fantastiska teckning av Carl Bildt indränkt i olja.

Bildt, Bildt, Bildt

Veckan har alltså dominerats av utrikesministerns affärer. Anders skrev när rättegången mot de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye inleddes i Etiopien: Bildts tystnad var oacceptabel. På torsdagen skrev han igen: nu ackompanjerat av Roberts fantastiska bild. Samma morgon debatterade han dessutom med DN:s Erik Helmersson i P1 Morgon samt tog sig på kvällen till Göteborg för att delta i SVT:s Debatt. Puh! Men det är oerhört viktigt och upprörande. Märkligt hur Carl Bildt bara tycks kunna skaka av sig allt.

Passiva Moderater

Fallet med den 91-åriga Ganna Chyzhevska som skulle utvisas till Ukraina har varit stort i veckan. Daniel skrev om att samtliga riksdagspartier – till och med Sverigedemokraterna – har riksdagsledamöter som anser att lagen måste ändras. Undantaget är Moderaterna – ett moraliskt haveri.

Själv åkte jag senare i veckan till Moderaternas partistämma och skrev om Reinfeldts märkliga inledningsanförande där han deklarerade att det var farligt med idéer och visioner. I lördags skrev sedan Anders om Reinfeldts ”linjetal utan linje”.

Moderaterna är just nu verkligen ingen inspirerande föreställning. Synd att de saknar en opposition….

Tung utrikesvecka

Det har varit mycket utrikespolitik i veckan. Ingvar skrev om en ”död utan ära” när det stod klart att Muammar Gaddafi hade dödats och Anders skrev om att murarna till världens största utomhusfängelse i Gaza bör jämnas med marken. Just nu bevakar vi dessutom naturligtvis valet i Tunisien

Banker, bilar och föräldrapenning

Ingen i svensk media har antagligen följt turerna runt SAAB lika noggrant som Ingvar. I veckan när beskedet kom om att rekonstruktören har givit upp, skrev Ingvar om hur Victor Muller som förr betraktades som en frälsare – nu har blivit SAABs problem. Dagen innan tog Ingvar även itu med Aftonbladets avslöjanden om hur bankerna och deras fonder hanterar våra pengar: Occupy Nordea blev slutsatsen.

Eva skrev också en viktig text om att föräldrapenningen är till för alla barn. Varför ska vita svenska barn få längre tid med sina föräldrar än barn som har sitt ursprung i andra länder? Man hade förväntat sig med av Erik Ullenhag som integrationsminister.

Förövrigt får ni inte missa vår kolumnist Fredrik Virtanens fantastiska krönika om nät-aktivism.

Själv skriver jag idag om feminism och Blondinbella och vi har dessutom sammanställt nya moderaternas NYA historia – vi har hela listan.

Trevlig söndag!

Senaste inläggen