Det gröna folkhemmet

I dag rycker Göran Johansson, socialdemokratiskt kommunstyrelseordförande i Göteborg under nästan 20 år, ut till Håkan Juholts försvar på DN Debatt. Johansson ber de internerna kritikerna att sluta upp med sitt krypskytte mot partiordföranden.Det tackar nog Juholt för.

Johanssons text får mig att tänka på en helt annan text, i en en helt annan publikation. I senaste numret av tidskriften Arena har avgående chefredaktören Devrim Mavi granskat den socialdemokratiska integrationspolitiken sedan Håkan Juholt tillträdde. Mavi skriver:

Jag ringer till Socialdemokraternas kansli på Sveavägen 68 i Stockholm. Jag har en enda fråga: Vem har ersatt Luciano Astudillo som talesperson i integrationspolitik? Efter att ha blivit kopplad till olika tjänstemän får jag en förklaring: någon sådan har man inte längre.

Kanske kan Göran Johansson även här vara Juholt behjälplig. När kollegan Ingvar Persson intervjuade Johansson i somras kom de att tala om just integrationsfrågan. Johansson, som i 30 år suttit i Lisebergs ledning, sade då om nöjesparken vid Mölndalsån:

Jag tror att det här ett av ­våra bästa integrationsprojekt. När jag ser besökarna komma är det samma förväntan oavsett varifrån man kommer, och det är samma glädje.

Aha! Kanske kan den där gröna kaninen bli ny integrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna?

Daniel Swedin

Senaste inläggen