En chipmunkjul med Ulla och Alvin

Här i Stockholm mår den politiska debatten mycket bra. Samtalet domineras, åtminstone om man får tro lokaltidningarna Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, en ek på Östermalm och en trafikarusell på Södermalm. Men roligast är ändå débâclet på Stureplan i helgen.

I söndags invigdes Stockholms nya storsatsning på julbelysning. Med 671 647 juleljus ska den kungliga huvudstaden bli julstaden framför andra. Invigningsceremonin hölls på Stureplan och hundratals, ja kanske tusentals, glada stockholmare hade samlats. Körsång och ett, enligt uppgift briljant, tal av trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) värmde upp.

Sedan avtäcktes juldekorationen. Men i stället för fyra tomtar och en gran begåvades Stockholms nattklubbscentrum med reklam för en barnfilm om chipmunkarna, ”Alvin och gänget 3”. Publiken rasade:

– Jag trodde jag skulle få vara med om någonting historiskt. Men jag känner mig bara utnyttjad och smutsig, säger Anna, 27, som fanns i publiken vid Stureplan.

I går berättade Ulla Hamilton att hon visst inte är någon chipmunkkapitalets lakej. Hon hade utsatts för ondsint kupp av City i Samverkan, organisationen som fått i uppdrag att ansvara för det praktiska arbetet med stadens julbelysning.

– Vi accepterar inte ett sådant här agerande. Det är ännu värre att City i samverkan sagt att julinstallationen skulle innehålla någonting annat än vad den gjorde, säger Ulla Hamilton.

Du funderade inte på att gå därifrån när du såg jordekorrarna?

– Nej, jag visste ju inte om avtalet var ändrat. Jag föredrar att ta reda på omständigheterna innan jag agerar, säger hon.

Nåja. Den slemma kuppen mot det aningslösa borgarrådet var i fall inte värre än att hon samma kväll gick hem och bloggade om hur kul det var

Aftonbladets ledarredaktion spår att popklassikern ”The chipmunk song (Christmas, don’t be late)” från 1958 lär sjungas både en och två gånger när stadshusmoderaterna har julfest nästa månad.

Daniel Swedin

Senaste inläggen