Inte ens en egen säng

Det privata vårdbolaget Carema menar att den gamla patienten sov på golvet för att han valde det.

I själva verket tyder allt på att mannen saknade säng. Att personalen på Tallbohov hade tagit sängen för att ge den till en annan patient.

Skandalerna i äldrevården rullar vidare. Dagens Nyheters nya Stockholmsbilaga har i en serie artiklar avslöjat missförhållandena i storstadskommunerna. Tidigare har vi läst om Koppargården i Vällingby som redovisade ovanligt höga dödstal. Nu har turen kommit till Tallbohovs äldreboende i Järfälla norr om Stockholm, ett hem för 92 pensionärer som precis som Koppargården drivs av vårdbolaget Carema. 

Rapporterna från Tallbohov avslöjar brister på allt som kostar pengar, tvål, handsprit, toalettpapper samt medicinsk utrustning. I ett fall gick det uppenbarligen så långt att en patient inte ens hade en egen säng.

Personalen har larmat om och om igen och när den till slut vände sig till kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, då tog det hus i helvete på Carema. Det som hände på Tallbohov skulle stanna där.

Missförhållandena verkar ändå ha nått den moderata kommunledningen i Järfälla som nu sagt upp avtalet med Carema.

Problemet är bara att Carema driver över 80 äldreboenden runt om i Sverige. Har de samma hårda krav på nyckeltal som ska följas oavsett vad patienterna behöver?

Äldrevården måste granskas kontinuerligt, de anställda måste få meddelarskydd om de larmar om missförhållanden. Ingen ska behöva vara rädd för att avslöja vanvård av gamla och skyddslösa medmänniskor.

Eva Franchell

Senaste inläggen