Veckan med ledarsidan: s-kris, euro-kris och samma gamla Sverigedemokrater

Den här veckan har det varit tystare på ledarredaktionen. Jag tappade rösten i tisdags och kunde därefter inte prata alls. Det blev lyssnande ledarskap i kombination med att skriva lappar, skriva på whiteboard, skicka sms samt att allmänt gå runt och vifta.

Men Ingvar, Daniel och Anders verkade tycka det var ganska skoj ändå. 

Sossekris som bara fortsätter

I söndags gjorde Thomas Östros sin famösa Agenda-intervju där han vägrade säga om han hade förtroende för Håkan Juholt eller inte.

Läget för Socialdemokraterna är oerhört allvarligt och Östros hade rätt i mycket av sin kritik: just vikten av att återupprätta respekten för Socialdemokraterna har vi skrivit om många gånger på ledarsidan. Däremot verkade det som Ingvar skrev i hög grad som om Östros mest var ute för att ge igen på Juholt för gammal ost.

Tycker Östros att partiledaren bör avgå får han säga det rent ut, det här blev bara knivar i ryggen och krypskytte – det är det sista Socialdemokraterna just nu behöver.

För med oppositionspolitiken går det dåligt. ”Politisk (S)jälvmordsinstinkt” skrev Anders i en mycket läst nätledare i tisdags. Efter skandalerna med Carema och Attendo har frågan om partibidragen blivit het igen. Så vad gör Socialdemokraterna? De backar från kravet på lagstiftning.

Tajmingen är så dum att man häpnar. 

Bristen på företrädare med utländsk bakgrund inom Håkan Juholts socialdemokrati är en fråga som vi har följt på Aftonbladets ledarsida under en längre tid. Jag skrev i lördags en text utifrån nya numret av Arena som tar upp problemet. Mycket aktuell igen idag i ljuset av Niklas Orrrenius reportage i Sydsvenskan. 

Euro-kris som bara fortsätter

Anders Borg blev alltså utnämnd till Europas bästa finansminister 2011. Vi konstaterade att det är som att bli utnämnd till Afrikas bästa skidåkare. EU-ledarna har kollektivt fått en kris som inte hade behövt sprida sig från Greklans att riskera att dra med sig hela världsekonomin samt krossa EMU.  

Vi följde upp temat igen i fredags med en ledare om att krisen med stor sannolikhet hade varit löst om Tyskland hade haft en socialdemokratisk regering som blev väldigt läst. 

Bakläxor för regeringen och samma gamla Sverigedemokrater

Daniel skrev i onsdags om den nya rapport som visar att svarta marknaden lever och frodas trots RUT-avdragen. Regeringens reform må hjälpa människor med livspusslet, men den kan inte sägas göra svarta jobb vita. 

Ingvar skrev också om den nya statistiken från Skolverket som visar att Jan Björklunds stora satsning på yrkesprogram har gjort att färre söker yrkesprogrammen, ett misslyckande om något. Dags för Björklund att göra om och göra rätt. 

Helgen har annars upptagits av Sverigedemokraternas landsmöte. Det går inte att tvätta bort främlingsfientligheten och rasismen skrev Anders och konstaterade att Sverigedemokraterna fortsätter vara ett enfaldens parti.  

Missa för övrigt inte Fredriks krönika om dyra limpor och Ingvars söndagstext om direktörs-TV

Trevlig söndag!

Katrine Kielos

Senaste inläggen