Veckan med ledarsidan: Vanvårdssverige, finanspittar och Evas krukväxt

I måndags gick Eva på semester. Det har alltså varit jag Ingvar, Anders och Daniel och veckan har nyhetsmässigt dominerats nästan helt av Carema och äldrevården.

Robert, skaparen av vår serie Vilgot, myntade i måndags begreppet ”vanvårdssverige” som vi har funderat en hel del över. Och gällande vårdnad så är det Ingvar som har fått denna över Evas krukväxt, eventuella missförhållanden på den fronten ska alltså skyllas på honom även om vi förstås har full tilltro till hans kompetens. 

Vanvård, bonusar och Carema

En majoritet av de allra äldsta får ingen offentlig omsorg över huvud taget, skrev Eva i måndags med anledning av fackförbundet Kommunals rapport. Mitt under Carema-skandalen kunde de avslöja att samhällets kostnader för äldrevården har skurits ner – trots att allt fler blir allt äldre. 

I måndags reagerade sedan äntligen regeringen på skandalen med vårdbolaget Carema.  Men finansministerns stora nu-tar-jag-i-med-hårdhandksarna-mot-riskkapitalister-utspel förlorade lite av sin poäng när riskkapitalisterna själva några timmar senare gick ut och välkomnade det.

Men framförallt: visst är det bra att Anders Borg vill hindra skatteflykt, men inte löser det problemet med vanvården.Är det okej att vanvårda gamla, bara man betalar skatt? Jag diskuterade frågan morgon därefter i SVT tillsammans med Timbros Roland Poirer Martinsson. 

Det är för ynkligt, skrev Anders samma dag. ”Enligt djurskyddslagen kan den som vanvårdar djur i Sverige dömas till högst två års fängelse. Vanvårdar man människor kan man få bonus i stället”. Vi föreslog vad regeringen istället borde ha gjort. Inte för att vi har några stora hopp om att de lyssnar på oss…. för Moderaterna är det här en ideologisk fråga.

Har Carema sponsrat M? frågade Anders sedan i en andraledare i onsdags som blev oerhört läst och delad på nätet.  Ingvar konstaterade dessutom i veckan att det nog ändå var Kristdemokraternas Anders Andersson som leverade det märkligaste bidraget till debatten om Carema. 

Min text idag berör också skandalen inom äldrevården kort men handlar främst om Moderaternas försök att förändra bilden av Sverige. 

A-kassan mest läst

Veckans mest lästa text var Ingvars ledare om hur Anders Borg använder A-kassan som ett förhandlingskort. Det är oanständigt att finansministern ser så på de arbetslösas situation på det sättet och att han försöker diktera uppgörelser bland parterna. Notera också det passande bildmontaget. 

Ökande spänningar gällande Iran och en missnöjets vinter i USA

Spänningarna mellan Iran och Israel gällande Irans kärnvapenprogram blir allt större. Anders skrev en oerhört läst och diskuterad ledare i fredags om att EU och USA nu måste hålla två tankar i huvudet samtidigt. 

Stenhård press på Israel att inte agera militärt mot Iran samt en diplomatisk offensiv mot Iran, inklusive utökade sanktioner, för att få dem att lägga ner kärnvapenambitionerna.

I USA slog poliser natten till tisdagen till mot Occupy Wall Street-lägret i Zucotti Park i New York. Daniel skrev en mycket bra sammanfattande text om varför det kommer bli svårt att slå ner en rörelse vars tid har kommit. 

”Tårgas och våldsamma arresteringar mot en fredlig protest ser inte bra ut. Särskilt inte som insatsen beordrades av multimiljonären och borgmästaren Michael Bloomberg”

Förnyade socialdemokrater och finanspittar

Socialdemokraterna presenterade i veckan huvudsekreteraren i sin programkommission. Det viskades mycket om att det skulle bli en sensationell comeback och Daniel producerade  genast ett blogginlägg om ”Programkommissionscomebacker vi förväntar oss – Hela listan!”.

När det sedan stod klart att det blev Lars Enqvist kom viss kritik för att han är född 1945, snarare än 1975. Men Daniel listade då raskt idéer från 1945 som vi gillar. Vi tänker positivt. Heja Lasse!

”Hej Tommy!” fick vi dessutom anledning att utbrista, Socialdemokraternas ekonomiska talesperson, Tommy Waidelich, presenterade ett förslag om mer långsiktighet i den ekonomiska politiken. 

S vill se över möjligheten att sätta ett mål för statliga investeringar i reala tillgångar, politikerna ska inte riskera att prioritera skattesänkningar eller permanenta utgiftsökningar framför produktiva investeringar. Partiet vill även titta på möjligheten att komplettera statsbudgeten med ett sysselsättningspolitiskt ramverk, vi hejar på!

Och så var vi då framme vid ”finanspittarna”. De syftar naturligtvis på Fredriks krönika i går där han slutligen kan avslöja vad de ökande löneskillnaderna beror på. 

Trevlig söndagskväll!

Katrine Kielos

Senaste inläggen