Vi vill fortfarande veta om M fått pengar från Carema

I förra veckan ställde vi frågan har Carema sponsrat Moderaterna?

Bland annat var Moderaternas insamlingsgeneral greven och dollarmiljardären Gustaf Douglas tidigare ägare av Attendo Care. Det verkar också vara rena svängdörrar för ledande Moderater till fina jobb i vårdkoncernerna.

Eftersom verksamheten är skattefinansierad har vårdkoncernerna självklart ett stort intresse av att påverka politiken. Och vinsterna har mångdubblats de senaste åren i takt med att blöjor vägts och personal skurits ner.

I Sverige finns en unik möjlighet att påverka politiken eftersom Moderaterna sedan många år hemlighåller vilka som ger bidrag till partiet.

I nästan alla andra demokratier är det lag på att partierna måste redovisa varifrån de får sina pengar.

Moderaterna försöker slingra sig med att de inte tar emot bidrag från ”juridiska personer” alltså företag eller liknande. Men de svarar inte på om de tagit mot pengar från ägare eller ledande personer i Carema, alltså de som direkt tjänat på verksamheten. 

Idag ställde Morgan Johansson (S) en fråga i riksdagen om Moderaternas partibidrag och Carema. Se Rapportinslaget här.

Någon svar från Beatrice Ask (M) fick han däremot inte. Det är pinsamt.

Sveriges största regeringsparti har fått närmare 90 miljoner från okända bidragsgivare, som givetvis vill ha något i utbyte.

Och vi får inte ens veta vilka de är.

Anders Lindberg

Andra som skriver: Enligt Alliansfritt Sverige talade inte Ask sanning för riksdagen. Hon sa att Moderaterna inte tagit emot bidrag från juridiska personer sedan 1976. Men enligt Resume har man tagit emot över 800 000 av Stiftelsen Fria Media.

Senaste inläggen