Wennerholm konstrar i biljettkontrollen

Plankningen i den stockholmska kollektivtrafiken minskar, rapporterar Dagens Nyheter i dag (ännu ej på nätet). Årets rapport om fuskåkandet visar att SL i år kommer att ”tjäna” drygt 37 miljoner kronor på att plankningen minskat. Enligt SL beror minskningen på deras högre spärrar och mer riktade biljettkontroller.

Stockholms moderata trafiklandstingsråd Christer G. Wennerholm är glad: ”Det är mycket pengar som vi behöver så väl. Om jag inte minns fel är det första gången fusket faktiskt minskat”.

Vänta nu här.

Mätningarna av fuskåkandet är genomförda av Securitas, bolaget som sköter biljettkontrollerna i Stockholms kollektivtrafik. Efter en nyligen genomförd revision avslöjades det att Securitas rapporterade in felaktiga siffror på antalet genomförda kontroller.

Därför står det också i den nya rapporten om fuskåkandet att ”de brister som revisorerna lyfter i sin granskning visar dock på en osäkerhetskälla som är svår att helt bortse från”.

Så sent som i tisdags sa Christer G. Wennerholm att landstinget inte skulle förlänga kontraktet om med Securitas på grund av de tusentals feltaktigt rapporterade kontrollerna. 

Nu är tonen en helt annan. Nu litar Wennerholm blint på inrapporterade uppgifter och gläds över att de uppblåsta siffrorna visar att fusket minskar.

Senaste inläggen