Julkul med Carema

Idag avslöjar Dagens Nyheter att Carema infört ett sällskapsspel med ”inställningskort” för sina anställda i hur man sparar pengar och försämrar för de äldre. Det verkar ha fått effekt.

Vid måltider beställer personalen alltid färre portioner än antalet boende – med förklaringen att några inte vill äta. Ändrar sig den boende får han eller hon nöja sig med en smörgås och kex eller så delar personalen upp den beställda maten på fler – så att tio personer får äta för sju. Även måltidsservetter snålas det in på, enligt DN:s källor. En måltidsservett rivs i fyra delar för att räcka till fler.

I våras svalt Anneli Möller, 90, ihjäl på Caremaboendet i Brålanda. Något som ju kan hända om man inte ger människor mat.

Carema medgav i början av december brister verksamheten i samband med dödsfallet.

– Vi har gjort det mesta rätt, säger bolagets regionchef Gertrud Öjetoft.

Nja.

Texten på ett av spelkorten i Caremaspelet lyder:

Alla är med och påverkar både intäkter och kostnader. Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter.

Så vitt jag känner till lyder inget:

Alla är med och bidrar till de äldres livskvalitet. Den bästa förbättringsidén är den där jag kan underlätta vardagen och ge nya möjligheter till utveckling för de boende.

Anders Lindberg

Andra som skriver. SR om sällskapsspelet. Martin Moberg om att det nu är Bilprovningens tur att privatiseras. Ja, varför inte. Den fungerar ju fortfarande. Caremas egen PR-blogg förklarar varför det inte finns någon anledning till oro. Allt är bra och solen lyser över skatteparadiset Jersey.

 

Senaste inläggen