Kim Jong-Ils styre var ett brott mot mänskligheten

Kim Jong-Il, Nordkoreas diktator, är död. I TV grät nyhetsuppläsaren.

När hans far, Nordkoreas grundare Kim Il-Sung dog grät även bergen. Trots sin död är han fortfarande statschef. Nordkorea  är världens enda ”nekrokrati”

Det skämtas en hel del om Kim Jong-Il på nätet just nu. Allt ifrån att han ska efterträdas av okände sonen Mentally-Il till att han skulle dött av avundsjuka efter DN:s intervju med Anders Borg. 

Man bör kunna skämta om allt, annars är det sällan värt att ta på allvar.

Men det finns också anledning att påminna om att Kim Jong-Ils politiska gärning faktiskt till stor del är ett brott mot mänskligheten.

Han har medvetet låtit sitt folk svälta ihjäl. Han har hotat andra länder med kärnvapen och är ett hot mot internationell fred och säkerhet. 

Utrikesdepartementet skriver om mänskliga rättigheter i Nordkorea (en rapport väl värd att läsa i sin helhet) bland annat:

Ett system av arbetsläger finns enligt uppgift ungefär tio mil nordost om Pyongyang. Enligt andra uppgifter sänds oliktänkande också till ”sanatorier” för omskol­ning efter ett administrativt förfarande, dvs utan rättslig prövning. Enligt uppgift förekommer misshandel och tortyr i behandlingen av oliktänkande och brottslingar. Många i arbetsläger ska ha dött av svält, sjukdom eller andra umbäranden. Uppgifter finns om avrättningar i lägren, till exempel efter flyktförsök. Andra uppgifter pekar på tvångsaborter som ett systematiskt inslag i behandlingen av internerade. 

Nordkorea har en av världens mest obehagliga regimer. Det är trots allt inte så svårt att hålla sig för skratt.

Anders Lindberg

 

Senaste inläggen