Skolinspektionen chocksågar Lundsberg – inget kommer hända

Skolinspektionens rapport efter tillsynen på Lundberg har blivit offentlig. Läs hela dokumentet här.

En skakande läsning. Inspektionen skriver:

Det informella regelsystemet medför att äldre elever systematiskt kränker yngre elever. Av tillsynen framgår att eleverna vid Lundsbergs skola fostras i ett system där eleven som nybörjare vid skolan ska vänja sig vid att utsättas för kränkande behandling såsom kränkande tillmälen och våld.

Pennalismen är uppenbarligen allmänt accepterad, eller på Skolinspektionens torra språk: ”Det har skett en normalisering av fenomen som i samhället i övrigt anses vara oacceptabla.”

Nya elever kallas ”tarmar”. De manliga ska enligt regelsystemet slåss om sin plats i hackordningen. Något som kallas ”tarmbrottning”.

Den slutsats man drar är: 

Miljön vid skolan präglas inte av trygghet och studiero.

Vid skolan bedrivs inte ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever.

Sen förelägger Skolinspektionen skolan att vidta en rad åtgärder.

Nu ska jag komma med en förutsägelse. Minns var ni läste det först. Regeringen kommer inte stänga Lundsberg. Om tio år kommer den framtida Skolinspektionen göra en ny tillsyn, efter en ny skandal, och konstatera att inget förändrats.

Hur kan jag vara på säker på det?

Därför att Lundsberg har vänner, informella nätverk som tycker att lite tarmbrottning, det har ingen dött av. Som skrattar åt tanken att de ska följa samma regler som alla vi andra. Och som kommer komma undan med det.

Någon kommer ringa någon. Grymtningar och visningar från djupa läderfåtöljer i fina Östermalmsvåningar kommer utbytas. Telefonsamtal ringas till gamla vänner, eller ”bröder” som man säger i den världen. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet kommer publicera gulliga reportage om hur bra allt är. Och sen sänker sig tystnaden.

Tills nästa gång.

Skolinspektionens beskrivning av Lundberg låter som något hämtat ur boken Flugornas herre av Wiliam Golding.

I boken blir en samling skolpoljkar landsatta på en ö. I brist på vuxenkontroll utvecklar de egna brutala normer som får fruktansvärda konsekvenser för de svagare i gruppen.

På Lundsberg verkar vuxenvärlden på motsvarande sätt kapitulerat. 

Hade det varit en vanlig skola skulle den förmodligen stängts nu. Men överklassen är inte som vi. De kommer inte följa samma regler.

Därför att de inte behöver det.

Anders Lindberg

Senaste inläggen